Idag fick jag syn på ett smått genialt inlägg av Zakarya Afzali på en av många Facebookgrupper - Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! - om de ensamkommandes situation. Så här stod det: 

Nu blir det liksom en fotbollsmatch mellan migrations-verket och politikerna och vi invandrare är bollen.

Hur sant och hur fasansfullt är icke detta! Efter de två bakslagen i Migrationsdomstolarna i Malmö och Stockholm fick det fega Migrationsverket uppenbarligen kalla fötter och satte stopp för hanteringen av ansökningarna enligt den nya Gymnasielagen - detta i avvaktan på Migrationsöverdomstolens utlåtande. Migrationsverket menar att läget är för rättsosäkert.

"Vi gör så här av rättssäkerhetsskäl, framför allt när det gäller frågan om förutsägbarhet för den sökande", säger Inga Thoresson Hallgren", ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

Att hela hanteringen av de ensamkommande sedan 2015 har varit och är skrattretande  rättsosäker kan vi alla skriva under på, men inte blev den värre av den tillfälliga lagen, inte för dem det handlar om, de som platsade in i den nya Gymnasielagen. Det är denna lilla gnista av hopp som domstolarna nu med diverse juridiska ursäkter försöker släcka. De kanske 9.000 förtvivlade ungdomarna ska inte få någon lindring, de ska fortsätta att plågas, knäckas, brytas ned!

I och för sig vore det bra med tydligare regler och med lika behandling i alla domstolar. Det är inte rimligt att turen ska avgöra en ung människas framtid, att behandlingen blir olika beroende på när, i vilket skede av processen och i vilken instans ansökan behandlas.

Men om man, som Migrationsverket nu gör, utfärdar ett MORATORIUM, då måste det också vara ett dubbelsidigt sådant. Med ett stopp i ärendehanteringen följer självklart också ett stopp för avvisningar, återvändarsamtal, Gestapoliknande razzior och placeringar i förvar. Jag befarar dock att Migrationsverket inte har tänkt på detta - eller också är det just det man har gjort och nu passar på att göra sig av med så många flyktingar som möjligt medans tider är ...

Indragning av LMA-kort och dagsersättning är ett annat listigt trick som Migrationsverket tar till i akt och mening att svälta ut de oönskade ungdomarna. Många av dessa papperslösa har, tack vare civilsamhällets, föreningarnas och kyrkornas insatser, länge hankat sig fram. När den nya lagen kom började många, både ensamkommande och deras svenska vänner och beskyddare, att hoppas. Nu snart ska det väl ändå lösa sig för majoriteten av ungdomarna. Och så kommer bakslaget, ny ovisshet, ny ångest och till sist, om Migrationsöverdomstolen dröjer med sina avgöranden, hemlöshet och ren svält.

Det finns detaljer som är viktigare än rättssäkerhet och förutsägbarhet, Inga Thoresson Hallgren. Mat, till exempel. För dig och din chef Mikael Ribbenvik (till vänster i kollaget) samt för dina motspelare på den politiska planhalvan, Morgan Johansson (till höger i samma kollage) och Heléne Fritzon, är mat en så självklar del av vardagen att ni inte behöver fundera över den. Det är väl därför det aldrig har slagit er att även ensamkommande ungdomar med tre avslag behöver äta! Att förneka dessa utsatta ungdomar näring, den mat som skulle möjliggöra för dem att överleva fram till de avgörande straffsparkarna om deras framtid, är något av de mest vidrigt cyniska som politikerna och ni chefer på Migrationsverket tillsammans kokat ihop.    

Jag är så ledsen,  Zakarya Afzali, för att du känner dig som bollen i fotbollsmatchen mellan de förfärliga politikerna och migrationsverkets och domstolarnas än mer omänskliga koryféer. Själv skulle jag mycket väl kunna tänka mig att agera domare i den matchen. Gissa om jag skulle blåsa i min pipa!