Så kom den då äntligen, kompromissen, eftergiften, löftet om en ny chans för många av våra unga asylsökande. Vilken lättnad och vilken glädje! Vi lyfter på hatten för dem som möjliggjorde detta genombrott, framför allt då för Miljöpartiet, men även för alla goda krafter inom Socialdemokratin, som lyckades påverka sina hårda ledare så att de till sist veknade. Vi har även all anledning att gratulera oss själva, alla vi som på olika sätt har engagerat oss för dessa utsatta ungdomar och lyckats piska upp den folkstorm, som behövdes för att ruska om beslutsfattarna. Utan vår kämpaglöd och vår envishet hade det aldrig gått vägen ... Det är djupt tillfredsställande att få uppleva att demokratin i någon mening fungerar - att ett civilsamhälle med kurage faktiskt förmår justera de allt för dåliga besluten, att allt inte är fastlåst i rigida politiska strukturer.

Men, är det redan för sent? För hur många av de aktuella ungdomarna innebär den nya lagen verkligen räddningen? Har två års långbänk och därmed tillhörande ångest gjort dem deprimerade och apatiska? Hur många kommer att orka ta sig ända fram till och igenom tre års gymnasiestudier och dessutom hitta ett riktigt jobb? Det är ju först då deras tillfälliga uppehållstillstånd omvandlas till permanenta sådana. Det är först då de är på säkra sidan ...

Jag ser den nya lagen - som tydligen kommer till sommaren 2018 - som ett delmål. Kampen är på intet sätt slut, den har bara börjat. Det förstod man efter en nyhetssändning igår där en representant för Gränspolisen intervjuades. Där stod han, med frost i ögonbrynen, och deklarerade att "Avvisningarna kommer att fortsätta och intensifieras. Vi har att förhålla oss till gällande lagar, och fram till dess att den nya lagen kommer gäller den gamla".   

Hmmm .... Hur går den ekvationen ihop?

I så fall borde ju de ännu äldre lagarna som gällde den 24 november 2015 inte ha upphört den dagen, utan först 21 juni 2016, då den hårdare flyktinglagen faktiskt gick igenom! 

Jag menar att regeringen och migrationsverket måste bestämma sig. Antingen gäller de hårdare reglerna från 24/11 2015 till 27/11 2017 - alltså i måndags - eller också från 21/6 2016 till sommaren 2018 - d.v.s. den tid som det finns en lag att förhålla sig till  Att, som gränspolisen och Migrationsverket nu försöker göra, välja de datum som passar dem och som optimerar möjligheten till avvisningar, är både fult, ohederligt och rättsvidrigt.

Hur påtalar vi detta? 

 

På med hatten igen! Kampen fortsätter!