Häromdagen kom nyheten om de tre IS-kvinnorna som, tillsammans med sina sammanlagt sex små barn, hade förvisats från det kurdiska fånglägret och nu var på väg mot Sverige. Utrikesminister Ann Linde intervjuades om detta och försökte förklara regeringens position och Sveriges ansvar mot egna medborgare i allmänhet och små barn i synnerhet. Så skulle, för balansens skull, någon från oppositionen också få komma till tals och valet föll på Moderaternas talesperson i juridiska frågor, Johan Forssell. Han var naturligtvis starkt kritisk till beslutet att ta emot de egna medborgarna, vad annat var att vänta, och hans poäng var att Sverige inte på något sätt borde underlätta för kvinnorna och deras barn att ta sig till Sverige:

"Om de ändå lyckas ta sig hit blir vi väl tvungna att släppa in dem, men gör det så svårt som möjligt" (han sa inte riktigt så, men det var andemeningen)

Detta svar golvade mig ...

En representant för ett av landets största politiska partier menar alltså att det är bättre om återresan till Sverige går via flyktingsmugglare, gummiflottar över öppna hav, specialbyggda bussar/lastbilar med kvävande krypin, nattliga vandringar över bevakade landsgränser osv, än en enkel flygresa till Arlanda. 

Om det nu bara hade gällt de tre IS-kvinnorna, vars skuld naturligtvis måste utredas, kanske även jag hade kunnat tycka att "de har sig själva att skylla" eller något i den stilen. I alla fall hade jag inte engagerat mig nämnvärt i deras öde. Men nu handlar det också om sex små oskyldiga barn, som dragit en av planetens värsta nitlotter: Att behöva födas som barn till fanatiska terrorister, att per omgående bli faderlösa, att tvingas tillbringa sina första på många sätt avgörande levnadsår på en mänsklig avskrädeshög, ett tältläger där hat, förakt, kyla, hunger, förföljelser och umbärande råder. För att inte tala om den psykiskt nedbrytande hopplösheten i lägret. 

Hur kan det egna partiets strategiska överväganden kring röstfiskeri väga tyngre än de arma flyktingbarnens överlevnad? SVENSKA flyktingbarn tillika. Eller är de inte riktigt svenska längre? Har Moderaterna så förhärdat sina hjärtan att de också ifrågasätter barnens medborgarskap. "Det är inga riktiga svenskar vi talar om, inga riktiga barn, utan bara ett antal terroristkläppar som vi bör avsvära oss allt ansvar för"! 

Vi känner igen tongångarna från den så kallade Flyktingkrisen 2015-2021, där samme känslokalle demagog, så småningom sekunderad av den lika aggressiva och kallt beräknande Maria Malmer Stenergard, i sex års tid och med papegojors envishet försökt tuta i oss att de ensamkommande flyktingarna från Afghanistan saknar skyddsskäl - att de är för gamla (eller för unga), att de kom för tidigt (eller för sent), att de är ekonomiska lycksökare, våldtäktsmän, gängkriminella och potentiella terrorister. Genomfalska och ruttet opportunistiska argument, som talar till det sämsta hos svenskarna och som verkligheten inte förrän nu lyckats tysta ned. 

Moderater! Har ni verkligen råd, inte minst inför nästa val, att ha den här typen av talespersoner, som inte förmår tona ned sina ettrigaste och mest inhumana argument ens när det handlar om små oskyldiga barn? Jag vill gärna tro att majoriteten av väljarna, även de som brukar rösta på Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, ändå har en grundtanke om att barn skall skyddas och värnas. Har jag fel?