Kommer ni ihåg Schindler's List - Steven Spielbergs storfilm baserad på  Steven Zaillians bok med den snarlika rubriken; Schindlers Ark. Filmen handlar om Oskar Schindler, en tysk affärsman som räddade livet på cirka 1 200 judar från Förintelsen genom att låta dem arbeta i hans fabriker. Ni som har sett filmen upplevde den kanske som en strimma av ljus och medmänsklighet under en i övrigt svart period i mänsklighetens historia. Själv bestämde jag mig, efter att ha läst boken, för att avstå från filmen. Min kvot av Holocaust och Koncentrationsläger var liksom fylld. 

En av de starkaste scenerna i såväl boken som filmen är denna: 

Kommendanten för det ökända koncentrationslägret nära Krakow, Hauptsturmführer Amon Göth, roar sig med att från sin balkong skjuta prick på de stackars lägerfångarna. Hans filosofi är att lägret är överbefolkat och att dessa människor ju ändå ska dö, så varför inte skingra ledan ...

Detta blir till sist för mycket för den tyska byråkratin. Ordnung muss sein! och så får det inte gå till, ens i ett koncentrationsläger. Göth får order om att i stället lätta på trycket genom att påskynda transporterna av fångarna till den förutbestämda slutstationen, Auschwitz. 

Här någonstans inställer sig en fundering, en jämförelse med förhållandena i Sverige 2017 och med Morgan Johanssons "list", som verkligen inte är en räddande ark, utan raka motsatsen ... 

Morgans listiga drag var att försöka skapa en ursäkt för att till varje pris kunna skicka de ensamkommande afghanska pojkarna "österut". Medlet var det s.k. ÅTERVÄNDARAVTALET, en bilateral överenskommelse - inom ramen för EU:s stödpaket - mellan Sverige och Afghanistan, som skulle göra utvisningarna enklare. Hur många MUT-miljarder som sedan dess hamnat hos den Afghanska regeringen, eller hos dess korrumperade byråkrati, törs man inte ens spekulera i. 

Detta är en framgång för Sverige, kommenterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT.

En framgång för Sverige? 

Att skicka oskyldiga tonåringar österut, till ett land många av dem inte ens känner?

Där de inte har något liv eller framtid!

Eftersom Morgan inte kunde skicka tillbaka dem till Iran eller Pakistan, där de flesta av dem vuxit upp - detta eftersom Sverige saknar avtal med dessa länder och knappast lär kunna få det heller - kom han på den geniala idén att i stället förvisa dem till den värsta av alla krutdurkar, Afghanistan.

Listigt, Morgan!