I min förra blogg, "Var Karl-Oskar och Kristina ekonomiska flyktingar", jämförde jag massutvandringen från Sverige på 1800-talet med "flyktingkrisen" 2015 och framöver. Eftersom texten var historiskt berättande borde den, tyckte jag, vara intressant även för dem som gillar historia, varför jag satte in den på Rötterbloggen och delade med ett antal historieintresserade Facebookgrupper. Det enda som möjligen skulle kunna uppfattas som politiskt brännbart  eller som en agenda var i så fall avslutningen, där jag formulerade mig så:

I dessa tider talar politiker, ledarskribenter och många enskilda svenskar med förakt i rösten om dessa "ekonomiska flyktingar" som vore de förslagna lycksökare. De har inget här att göra och bör därför snarast lämna landet, i värsta fall låsas in. Härvidlag glömmer man sina egna släktingar och förfäder, de 1,5 miljoner svenska lycksökare, som för 100-150 år sedan i desperation drog upp sina bopålar och begav sig till det stora landet i väster!

Hjälp! Det var som att slänga en tändsticka på fnöske! Plötsligt kom de fram, internettrollen, och öppnade eld. Tonläget blev kärvare och kärvare med huvudteman som "Jag är så jävla trött på alla dessa politiska utspel" och "Kan vi inte få ha vår fina svenska historia i fred för dessa asylaktivister och godhetsnarkomaner". Själv  stod jag som en gång Sven Duva och försvarade tappert mitt brofäste. Till sist blev tonen så vidrig att administratörerna stängde ner trådarna. Trollen vann! 

Jag länkade också min text om Karl-Oskar och Kristina till en lokal debattgrupp på Facebook. En 3-4 troll utkristalliserade sig omedelbart (ibland tror jag att de har vakthållning - SD alert) och så började evighetsdialogerna. Den här gången bestämde jag mig för att inte ge mig, utan i stället, lugnt, sakligt och med en smula humor, möta deras trångsynta bigotteri med pedagogisk stringens. Tro mig eller ej, men till sist ger de upp! Det går naturligtvis inte att omvända dem, men om man med envishet och uthållighet kan trötta ut dem, är mycket vunnet. Deras infantila elakheter och nedbrytande hat skall inte få ta hem spelet. De får inte vinna! Här några citat från diskussionen om de 32 miljonerna som kommunen tagit ifrån flyktingarna:  (mina repliker i fetstil)

"Vems ansvar att dom överlever vintern" - vad är det för skitsnack 😠 dom lever inte på gatan som andra människor i Sverige tvingas göra. Dom har tak över huvudet på anvisad plats duger inte det? Är dom mer värda än andra i samhället?

Om det hade handlat om "svensk-svenska" barn hade man aldrig, aldrig, på motsvarande bryska sätt avvisat dem med "principer" som enda förklaring.

"Svensk-svenska" barn? Nu börjar du bli patetisk på riktigt. Ta reda på fakta angående principer mot svenska barn och bistånd😠😡 Andra får acceptera det beslut dom fått, kanske dags att du och din förening gör detsamma.

Precis som du naturligtvis snällt kommer att acceptera alla försämringar inom LSS, som förmodligen kommer?

De kommer ju pga av att regeringen måste spara pengar för att vi har förmåga flyktingar här. Alltså kommer jag aldrig acceptera din kamp. Svenskar som gång på gång drabbas utav regeringens snedvridna flyktingpolitik. Finns inget som är fel med att dina kompisar flyttar från kommunen och bor på flyktingboende. Du påstår att deras liv står på spel, skitsnack. Men personer inom LSS riskerar att dö en jävla skillnad, fattar du eller😠

Klart att jag fattar att du föredrar svensk-svenska barn framför utländska. Här ovan skriver du i hastigheten "förmåga flyktingar här" - du menar säkert "för många" - ett litet oskyldigt tryckfel. Sådant händer mig med. I det här fallet är det emellertid ett aningen spännande skrivfel. "FÖRMÅGA" är nämligen också ett ord som betyder färdighet, skicklighet, kunskap, erfarenhet o.s.v. Det är just det Sverige behöver idag. Vi har inte arbetskraft till alla arbetstillfällen - vi MÅSTE importera folk utifrån för att hjulen och servicen, inte minst då personlig assistans, sjukvård o.s.v., skall snurra och fungera. I dessa utvisningshotade flyktingar har vi redan en reserv, en potential för alla dessa arbeten. De har kommit hit, de vill vara här, de lär sig svenska, de vill arbeta. Varför då utvisa dessa förmågor, som i det perspektivet INTE är för många?

*****

Där kroknade den - för trött för att fortsätta "tjafsa". Men hen kom  igen dagen därpå:

Svensk lag gäller! Punkt slut!

Och vem har tolkningsföreträde - när lagar och regler och internationella konventioner krockar? För att inte tala om när de kolliderar med empati och medmänsklighet! 

Mycket käbbel å tyckande nu! Svensk Lag gäller i Sverige punkt slut .....

Punkt slut? När politiker och andra mäktiga män och kvinnor använder detta uttryck så vet man att det varken är punkt eller slut. Det är då det börjar!

                                                                                       *****

Så har vi den f.d. journalisten som bidrog med detta: 

Faktum är att kommunernas skattebetalare och kommunerna går på knäna för alla stora utgifter som migranter förorsakar, inklusive de så kallade ensamkommande. 

Varför säger du "de så kallade ensamkommande" ? 

För att det är tvivelaktigt om alla är ensamkommande barn. Långa, kraftiga, skäggiga. Hade det varit Svenskar som ser ut att ha passerat både 20 och 25 års ålder så skulle ingen hävda att de är barn. Men så får man ju inte ens tänka i PK-Sverige där mina journalistkollegor förestavar vad som får tänkas och sägas. Tanken ska vara fri ...

Det är bra om tanken är fri, ännu bättre om den är korrekt. Begreppet är alltså ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE och ingenting annat. Är de under 18 räknas de som barn, är de över 18 räknas de som vuxna. Du kan alltså möjligen skriva "de så kallade barnen" om du tror att de är äldre, eller "de så kallade vuxna" om du tror att det yngre - men du kan inte säga "de så kallade ensamkommande"!

Jo, för mitt uttryck innefattar båda alternativen vilket torde stå klart för alla. Så exakt om de är yngre eller äldre behöver man alltså inte skriva. Jag tror att alla förstår vad jag menar, utan några ytterligare förklaringar. Sedan kan det knappast undgå någon att ensamkommande barn är ett allmänt använt begrepp. Varför då? Jo för att de kliver in i Sverige och uppger att de är barn.

Det står inte klart för mig! För att undvika missförstånd bör man försöka uttrycka sig så tydligt som möjligt. När du lägger till "de så kallade" framför "ensamkommande" målar du med ironi och tvetydighet. Gör inte det! Det är inte professionellt. Det kan hända att du i så fall får beteckningen "den så kallade journalisten".

                                                                        *****

Och till sist det här:

Ljuger SD när dom påstår det som står i bilden (SD-reportage om våldtäkter) och även källan till dessa siffror ...

Ingen aning, men jag misstror av princip alla siffror som publiceras utifrån en agenda. Om man vill få fram ett visst budskap ser man till att hitta siffror och statistik som stödjer detta, inte motsatsen. Så gör alla partier, men SD excellerar!

Du gör ju samma sak. Du hävdar ju hela tiden att dom ensamkommande ÄR under 18 år. Att dom ÄR tramautiserade. Att dom INTE har ID. Har du siffror som inte är ifrån din agenda att påvisa att det du påstår stämmer?? 

Till skillnad från dig känner jag personligen flera dussin av de ensamkommande och räknar några av dem som mina vänner. Jag har lyssnat på dem, tagit till mig deras berättelser och deras ångest inför framtiden. Antingen är de världens bästa skådespelare eller också talar de sanning ... Så följer jag med i debatten i ett stort antal grupper här på FB, läser tidningar, ser på TV o.s.v. och får därav en bild som jag tror är korrekt. Men någon statistiker är jag inte.

Vad snackar du om? Vad vet du om mej? Om mitt yrkesliv eller privatliv? Men jag gissar på att dom du känner är duktiga skådespelare. Eller kanske inte ens duktiga, så blåögd som du verkar vara skulle dom kunna lura dej hur lätt som helst.

Om du hade känt eller ens träffat några av dessa fina ungdomar, hade du omöjligen kunnat skriva som du gör. Det är MÄNNISKOR det handlar om, inte boskap eller skadeinsekter. Din gissning håller inte - som skådespelare skulle de aldrig kunna förtjäna brödfödan. Däremot inom en rad andra yrken, men de får ju inte arbeta under asylprocessen, fast de så gärna vill. Och visst, mina ögon är vackert blå. Tänk, jag trodde att du föredrog sådana framför de farligt bruna, som ju ser så osvenska och hotfulla ut.

Det var ett jävla tjat om flyktingar. Vi har SVENSA ELEVER på IM som är i stort behov av hjälp och stödinsatser. 

Varfrån kommer de "SVENSA" eleverna? Förlåt om jag driver lite med ditt stavfel, men när du först går på om hur mycket flyktingarna har kostat kommunen och jag sedan bevisar att de inte har kostat en krona, då säger du att det är ett "jävla tjat". Lite dålig förlorare där, kanske?

Jag är absolut ingen dålig förlorare, men jag börjar på allvar fundera på om du har ett begåvningshandikapp. Du har fått massor av bevis på kostnader och vilken belastning det blir på samhället med din flyktingpolitik. Inget verkar gå in, det är ju bara att beklaga.

Begåvningshandikapp, hmmm ... Intressant teori! Erkänner att jag inte är särskilt bra på matte, men jag förstår ändå att 32 miljoner i överskott är en väldig massa pengar. Det är ingen som förnekar att flyktingmottagandet kostar mycket pengar, men det vi diskuterar är just KOMMUNENS kostnader, som hittills inte ens är 0 kronor, utan minus 32 miljoner.

DREAM ON😂

Ja, jag drömmer om en debatt där deltagarna inte från början är så benhårt fast i sin övertygelse att de blir faktaresistenta.

Har du tittat dej i spegeln? Där ser du en person som vägrar inse något annat än det han själv tror på.

Törs inte - är för gammal och ful numera! 

Och kan ni tänka er - där fick jag faktiskt en liten smiley ...   :-) 

Är det då lönt att hålla på och tjafsa med dessa internettroll? Kan vi inte använda vår tid på ett bättre sätt? Tänk, jag tror att kampen mot trollen är minst lika viktig som att försöka övertyga hopplösa kommunpolitiker om att de är inne på fel väg. Dessa "debatter" följs av många och till sist står det nog klart för läsarna att trollargumenten är ihåliga, faktaresistenta och rasistiska.  Med tålamod och envishet går det att "spika ner" de allra flesta!

Låt oss ta till oss slutklämmen från den gamla Jules Sylvain-sången

Och den som är dum ska vi klå gul och blå,
ja den ska vi knyta opp svansen på.