Kompetensutvisning 

är ett ord som alla förstår och som nationen i närmast total enighet och gemensam avsky kan samlas omkring. Alla vill att duktiga läkare, forskare, sjuksköterskor, ingenjörer, tekniker och andra som det är brist på i vårt samhälle, naturligtvis inte skall utvisas på grund av någon liten administrativ futtighet, någon byråkratisk hang-up eller fackföreningsmässig småsnålhet. Alla, till och med den argsinte Ulf Kristersson - landets mest lättkränkte politiker - tycker så! Nyligen gjorde hans parti ett utspel med krav på en rad förändringar, däribland;

 • Nytt regelverk för att stoppa kompetensutvisningar. 
 • Fel ska inte leda till utvisningar. 
 • Sanktioner mot arbetsgivare som gör fel.
 • Snabbare permanent uppehållstillstånd för högkvalificerad arbetskraft.
 • Flytta prövningen från Migrationsverket.
Klokt! Roligt att detta kommer från den normalt så främlingsfientliga högern. Men vänta, det finns fler punkter på moderaternas lista:

 • Högre lönekrav för arbetskraftsinvandrare.
 • Försörjningskrav för anhöriga till arbetskraftsinvandrare.
 • Nej till spårbyte. Asylsökande som fått avslag ska inte kunna söka arbetstillstånd.
 • Krav på att betala sociala avgifter i förskott.
 • Stopp för arbetskraftsinvandring av personliga assistenter.
 • Migrationsverket ges möjlighet till direktåtkomst till andra myndigheters databaser.
 • Migrationsverket för rätt att använda biometriska data för att stoppa falska identiteter.

Här ser vi det omisskännliga högerperspektivet. Alla dessa extra punkter är så uppenbart designade för att kunna avvisa så många oönskade flyktingar som möjligt - en tydlig flört med de moderater på högerflajen, som annars kan befaras hoppa över till än mer kallhamrade och okristliga partier. 

Vad menar vi då med KOMPETENS?

För mig handlar det framför allt om att vara duktig på det man gör. Att man kan sitt yrke, att man har fått den utbildning som krävs och passar för uppgifterna. Om man sedan är villig, anpassbar och initiativrik ökar det på kompetensen. Jag menar att ett vårdbiträde eller en personlig assistent kan vara väl så "högkvalificerad" som en läkare eller en dataingenjör. 

Det tycker inte Ulf Kristersson! För honom bör så enkla och oviktiga arbetsuppgifter som "personlig assistent" reserveras för svenskar, ungefär som man i Tyskland på 30-talet reserverade ett stort antal yrken för icke-judar, så kallade "arier".

Sanningen är den, att utan våra arbetsamma flyktingar och invandrare skulle den svenska äldrevården, hemtjänsten och assistansverksamheten - för att inte tala om hotell- och restaurangnäringen och en massa andra viktiga funktioner - falla samman! Som ett korthus! 

Ulf Kristerssons värdering av olika människor och yrkeskategorier är unken, osund och ovärdig vårt århundrade. Tyvärr är han inte ensam om denna elitistiska inställning och allra mest skrämmande är socialdemokraternas orientering i samma riktning under Stefan Löfven och Morgan Johansson.

Förmågan att se och förstå att vi alla behövs i samhället, att värdera människor efter deras arbete och engagemang snarare än efter deras ursprung, är också en sorts kompetens, som väldigt många politiker inte ens känner till namnet. 

Hos Ulf Kristersson tycks den vara nära noll ...


Bilden: Att arbeta inom äldrevården, hemtjänsten eller som personlig assistent värderas lågt av Moderaterna.  Foto: Daniel Olausson