Vi måste ha ordning och reda i asylsystemet! Denna floskel har vi nu hört intill leda. Partiledarna, med Stefan Löfven i spetsen, kan på denna punkt liknas vid grammofonskivor som hakat upp sig. Och visst låter det bra. Det kan väl aldrig vara fel med "Ordning och reda"?

Plötsligt kommer jag att tänka på den lika fantastiska som hemska filmen "The Reader" med Kate Winslet och Ralph Fiennes i huvudrollerna. Den handlar om en kvinnlig tysk spårvagnskonduktör som efter andra världskriget har en affär med en ung pojke. Förutom det intima handlar deras relation mycket om böcker och läsning. Men det är alltid han som högläser för henne, aldrig tvärtom. Det visar sig att kvinnan, Hanna, inte kan läsa och skriva, ett tillkortakommande som hon till varje pris vill hålla hemligt.

Tio år senare har rättvisan kommit ikapp henne. Det visar sig att hon under kriget tillhört någon sorts frivillig milisgrupp som, på uppdrag av SS, fångade in och vaktade judar för vidare transport österut. En dag utbryter en brand i den beslagtagna kyrka, där gruppen låst in ett stort antal tillfångatagna judar. Någon föreslår att man snabbt måste öppna dörrarna så att de olyckliga kan springa ut, men Hanna och de andra motsätter sig detta. Det var otänkbart, hävdar hon vid rättegången. Då hade det utbrutit kaos och många av fångarna skulle ha passat på att fly. Vi måste ha ordning och reda, säger hon till  den förbluffade domstolen. Alla de judiska fångarna utom en - det var hon som förmåddes vittna i rättegången - förblev instängda och dog en kvalfull död i röken och elden.

Svenska politiker skickar kanske inte människor lika direkt i döden som kollegorna på 40-talet - men kravet på "Ordning och reda" här hemma får ändå oerhört allvarliga konsekvenser för de drabbade. Lyssna t.ex. på Liberalernas partiledare när han häromdagen förklarade varför hans parti inte tänker stödja regeringens kompromissförslag om de ensamkommande:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/l-och-kd-sager-nej-till-regeringens-forslag-om-ensamkommande

Står han inte där och säger: 

Ska vi ha en human flyktingpolitik så måste det vara de som har skyddsskäl och asylskäl som får stanna i Sverige. De som inte har det - i det här fallet omkring 9.000 unga män - ska alltså inte få stanna! 

Jan Björklund hävdar alltså att 9.000 ensamkommande INTE har skydds- eller asylskäl. Politiker brukar annars vara mycket noga med att det är Migrationsverket, och inga andra, som skall avgöra vilka som har eller inte har skyddsskäl och att det alltid skall handla om individuella prövningar.  Men när det gäller att vinna politiska poäng går det uppenbarligen bra att använda sig av svepande formuleringar, där samtliga ungdomar klumpas ihop till en enda grå, ifrågasatt massa.  

Så här skriver Liberalerna i sitt partiprogram Frihet i globaliseringens tid, som antogs vid landsmötet den 22 november 2015:

För att friheten inte ska bli ett privilegium för vissa behövs internationell solidaritet och stöd till demokratiska krafter i ofria länder. De demokratiska värdena måste försvaras också på hemmaplan, och varje tendens till rasism, ojämställdhet, inskränkthet och intolerans bekämpas.

22 november 2015 - hmmm, vad var det som hände två dagar senare?

Är det inte hög tid att revidera det partiprogrammet nu?