Hörde ni på lördagsintervjun med Maria Malmer Stenergard, moderaternas migrationspolitiska talesperson, i P1 häromdagen. Det gjorde jag! Plikttroget och masochistiskt genomled jag alla de 35 plågsamma minuter som utfrågningen tog och fick precis det jag hade förväntat mig; ett tröttsamt upprepande av alla gamla utslitna och främlingsfientliga klyschor vi nu har tvingats lyssna till sedan 2015.  

Men det fanns faktiskt något nytt och fräscht i den opportunistiska soppan. Nu när det inte längre går att påstå att man kan skicka tillbaka flyktingar till Afghanistan, gällde det för Maria att hitta ett nytt argument, ett nytt ställe att sticka in kniven. Det hon fann var ett antal personer med permanent uppehållstillstånd i Sverige och med afghanska pass, som i somras, efter många år i landsflykt, bestämt sig för att resa tillbaka för att besöka sina familjer - ett så kallat "hembesök". Detta hände strax innan talibanerna seglade in och tog över makten, varvid några då blev fast och inte lyckades ta sig tillbaka till Sverige i tid. Dessa fick då hjälp att lämna landet i samband med evakueringen av den svenska ambassadpersonalen m fl från Kabul. Maria Malmer Stenergard ondgjorde sig över detta och yttrade följande:

"Om man väljer att åka tillbaka och semestra i det land som man har sökt skydd ifrån, då kanske man inte har haft de skyddsbehov man en gång hävdade"

SEMESTRA

Smaka på det ordet. Visst går väl tanken till lata dagar vid poolen med paraplydrinkar i händerna och grisfest på stranden? När Maria väljer ett sådant ord är det med syfte att  håna alla dem som i vårt land under sex år eller mer våndats, inte bara över sin egen situation, utan också över sin familj i Afghanistan. Har de överlevt? Är de sjuka? Kan jag hjälpa dem på något sätt? Många av våra ensamkommande flyktingar har sina familjer i små byar uppe i bergen, platser som aldrig sett en mobiltelefon, långt mindre en bank. De har inte kunnat hjälpa de sina, vare sig med pengar eller på något annat sätt. De har kanske inte haft kontakt med dem sedan 2015 eller tidigare. Vem kan förmena dem en sådan "semester"? 

Man kan givetvis ändå ifrågasätta det lämpliga att i dessa tider bege sig till världens farligaste land - men mänskliga känslor, kärlek och omtanke om familjen rår inte ens Maria Malmer Stenergard på. Sådant beteende menar hon bör resultera i "Återkallelse av uppehållstillstånd" - det vill säga avvisning till det land som endast kan beskrivas som Helvetet på jorden, särskilt för de etniska minoriteterna. Mänsklighet, humanism och empati bör enligt Moderaterna straffas hårt, åtminstone när det gäller icke svenskfödda personer. 

För 2000 år sedan var det en liten familj, som under liknande förhållanden tvingades bryta upp och lämna sitt land. Josef och Maria hette de, och med sig hade de sin nyfödde son, Jesus. Anledningen var att Kung Herodes med ljus och lykta sökte efter den nyfödde Messias, judarnas konung, som han såg som ett hot mot sin egen och ättens framtid. För säkerhets skull lät han dräpa alla små gossebarn i Betlehem.

Vad hade hänt om landet de kom till (Egypten?) hade återkallat deras uppehållstillstånd? Upptäckt att Maria var alldeles för ung och Josef alldeles för gammal för att passa in i asylsystemet! Struntat i barnkonventionen, liksom Sverige nu gör i fallet Tim och Nigeria, och menat att lille Jesus nog skulle ha det bättre på ett barnhem i Betlehem (där det ju fanns gott om plats) än hos sin föräldrar i Egypten! Tvångsutvisat den lilla familjen från "semestern" med motiveringen att de saknade skyddsskäl och att det nog fanns säkra provinser i hemlandet där de kunde bli internflyktingar ... 

Tja, vad hade hänt då? 

Tänk om den andra Maria, den nutida, i likhet med sin namne också hade kunnat gömma och begrunda allt det som hänt sedan 2015 i sitt hjärta  (om hon nu hade haft något) ...