Vi var många som inte kunde dölja vår elaka förtjusning, när det avslöjades att Justitie- och Migrationsminister Morgan Johansson, trots förmaningar, hade smitit ut på Annandagsrean för att köpa en julklapp till sina gamla föräldrar. Ministern fick be om ursäkt, både till Statsministern och till nationen för detta synnerligen olämpliga tilltag. Hans GRANDIOSA NARCISSISM fick till sist media, som i mer än fem år blundat för hans arrogans och självförträfflighet, särskilt när det gäller behandlingen av de ensamkommande flyktingarna, att reagera. 

GRANDIOS NARCISSISM beskrivs på följande sätt:

  • En överdriven känsla av egen storhet.
  • En ständig förväntan på att bli beundrad och berömd. 
  • Förväntan att av andra betraktas som överlägsen, även på områden där hen saknar meriter.
  • Ett överdrivet skryt och förstorande av åstadkommande och talanger
  • En upptagenhet med fantasier kring framgång, makt, briljans och skönhet. 
  • En upplevelse av överlägsenhet och att man bara passar ihop med andra, lika storartade, personer.
Alla dessa punkter stämmer kanske inte in på ministern, men besvärande många. Det kom som något av en överraskning att denne som vi upplever känslokalle och obarmhärtige man ändå tycks ha hjärta för sina föräldrar och kanske för andra familjemedlemmar. Hans förseelse, ehuru extremt dåligt tajmad, får väl ändå anses som ringa, särskilt i jämförelse med alla de brott mot humanismens och juridikens lagar och traditioner han som minister begått. Hans inköp denna gång kanske inte erfordrade en shoppingvagn, men denna har han genom åren fyllt med allsköns tricks och oegentligheter från historiens och nationernas skräpkammare:

FÖRVAREN - Här har ministern tagit intryck av olika former av politisk fångenskap, där totalt oskyldiga människor utan rättegång berövats sin frihet på obestämd tid. Tyskland 1933-1945 poppar givetvis genast upp, men också USA där man 1941-1945 i åratal internerade oskyldiga Japanska kvinnor och barn. Eller Belarus idag, där tusentals fredliga demonstranter spärrats in, eller Eritrea, Turkiet, Iran o.s.v. De svenska förvaren är måhända drägligare än de uppräknade, men utgör likafullt ett brott mot mänskligheten. Oskyldiga människor skall inte frihetsberövas! I synnerhet inte barn och ungdomar!

DELEGATIONEN - För varje orättfärdig regim är det viktigt att upprätthålla ett sken av legitimitet och anständighet. Det är därför man alltid ser till att låta andra utföra det smutsiga arbetet, i vårt fall Migrationsverket och i förlängningen Gränspolisen. Morgan har säkert studerat CIA, KGB, MI6 och alla andra förkortade organisationer och lärt sig hur man lägger ut dimridåer och löser problem i det tysta utan att behöva ta hänsyn till lagar och förordningar. Trixar och fixar. När media någon gång får napp på en skandal och börjar rota, står regimen själv snövit och "oskyldig" helt vid sidan av.

LÖGNEN - I alla tider har lögnen varit ett användbart politiskt redskap för samvetslösa regimer. Donald J Trump har gjort den till en självklarhet, liksom hans idol i öst, Vladimir Putin. För att inte tala om alla historiska lögnare, diktatorer, kuppmakare, infiltratörer, för vilka ingenting skulle ha fungerat utan lögnen som bas och smörjmedel. Under flyktingkrisen har vi även i Sverige fått lära oss att det är tillåtet att ljuga om det bara gynnar syftet, agendan, nämligen att deportera så många flyktingar som möjligt. Det är tillåtet att ljuga via suspekta åldersbestämningar, liksom att konsekvent förneka hur det står till med säkerheten i Afghanistan, för närvarande världens dödligaste land. Den lögnen är så flagrant och så besvärande att inte ens media orkar ta i den.

GODTYCKET - Liksom på bilden av Gladiatorspelen i Rom ovan, utgör "Tummen upp" respektive "Tummen ned" skillnaden mellan liv och död för de fördömda. En smart politiker måste glömma eventuella barlaster i form av ideologier och hederlighet och lära sig att spela på känslostämningar, politiska trender, populism och främlingsskräck. Bibehållandet av makten måste, á la Trump, i alla lägen vara det primära, medan den politiska ambitionen kring rättvisa och välstånd underordnas.    

Morgan Johansson har shoppat runt efter alla de byggbitar han behöver för att skapa sitt Sverige, en nation där de gamla idealen sopats under mattan till förmån för krassa värderingar, opportunistiskt schackrande och grym omänsklighet.