Det var socialdemokraten Olof Palme som en gång myntade detta kraftfulla uttryck. Då handlade det om Francoregimens avrättningar i Spanien men kom snart att bli populärt även inom FNL-rörelsen. Efter flera år av amerikanska illgärningar, inklusive napalmbombningar (bilden ovan) i Vietnam fick världen till sist nog och gick ut på gator och torg skanderandes:

LYNDON - MÖRDARE!

så småningom redigerat till

NIXON - MÖRDARE!

Aningens orättvist var kanske detta - de båda presidenterna hade ju inte startat kriget utan blott ärvt det från kolonialmakten Frankrike. När Chrustjev och Kennedy började lägga sig i och på betryggande avstånd föra krig mot varandra, fast i Vietnam, det var då situationen blev riktigt akut, med miljontals döda - inte minst bland civilbefolkningen. 

Och nej, det var inte Lyndon eller Nixon som fällde bomberna eller torterade, våldtog och mördade män, kvinnor och barn - det var deras underhuggare, Pentagon, generalerna, majorerna, plutoncheferna, underbefälen och de gemena soldaterna som utförde själva dåden. Men på vems befallning? Jo, Lyndons och Nixons! Även om Nürnbergrättegångarna lärde oss att varje människa har ett eget ansvar och att mantrat "jag lydde bara order" inte längre är gångbart, så är det väl ändå den högst ansvarige, presidenten eller premiärministern, som till sist får bära skammen över det inträffade. Det är ju han som genom sina exekutiva beslut har möjliggjort illdåden. 

Vem har varit och är högst ansvarig för hanteringen av de ensamkommande asylsökandena i Sverige 2015-2019? Statsminister Stefan Löfven - han och ingen annan! I upprördheten över hans legoknektars sanslösa uppförande glömmer man lätt denna enkla sanning.

Vilken blir då eftervärldens dom över Stefan Löfven? Satans mördare? Kanske inte - men helt går det inte att utesluta en sådan slutsats. I takt med att fler och fler olyckliga ungdomar, som en följd av Stefan Löfvens agerande och brist på agerande, går under ökar irritationen och vanmakten över utvecklingen. 

Hur många oskyldiga pojkar ska, på stenkasts avstånd från Rosenbad, tvingas ut i hemlöshet, narkotikaberoende, kriminalitet och prostitution? Hur många av dem skall hinna dö innan någon reagerar? Hur många fall av Posttraumatisk Stress skall hinna utvecklas till obotliga psykoser innan sociala myndigheter ingriper? Hur många som fått tredje avslag kommer att hinna ta livet av sig innan media tycker att det kan vara intressant att berätta om det? Hur många civila i världens nu farligaste land, Afghanistan, behöver dö innan Migrationsverket inser att det inte går att skicka de oönskade ungdomarna dit? Fyra tusen om året är uppenbarligen inte tillräckligt ... 

Bilden föreställer en gata i Kabul efter terrorbombningen av ett antal ambulanser - omkring ett hundra döda vid detta tillfälle. Det är hit Stefan Löfven vill fortsätta att flyga de förskrämda ungdomar som för 3 1/2 år sedan kom till Sverige. Ungdomar som på alla sätt försökt anpassa sig, lärt sig svenska, fyllt i alla blanketter, gått på alla meningslösa samtal och längtat efter att få börja jobba och göra rätt för sig, men som hela tiden effektivt  stoppats av det djävulska nät av påhittade hinder och byråkratisk terror som vårt land i all hast monterat upp ...

Undrar just hur Olof Palme skulle ha kommenterat detta?