Efter 83 arga, sorgsna, sarkastiska och ibland svavelosande bloggar på temat "flyktingpolitik" unnar jag mig idag lite mer lättsamma tongångar och en smula solsken.

Sommarlovet hägrar inte för alla. För många av våra ensamkommande är det i stället en plågsam period av nästan total sysslolöshet då man gör dagen till natt och natten till dag. Många nedsjunker i något som liknar apati och syns över huvud taget inte till på åtta veckor. För att häva dessa dåliga tendenser beslöt vi oss i vår förening för att hitta på en rad aktiviteter av olika slag, små utfärder, skogsvandringar, frisbeegolf och biokvällar (om det regnar). Vid ett medlemsmöte, där ett 20-tal ungdomar var närvarande, presenterades alla dessa aktiviteter och det gavs tillfälle för den som ville att anmäla sig. 

Först fulltecknad blev Stockholmsresan

Dagbok

I arla morgonstund den 15 juni reste Ted iväg med åtta ensamkommande killar från Falköping mot Kungliga Huvudstaden. Det var tack vare ett generöst bidrag från "KULTURIDÉ" - ett inkluderingsprojekt i vår hemkommun - som denna vilda tanke kunde bli verklighet.  Vi hyrde en minibuss över helgen och som hotell använde vi Teds sommarstuga i skärgården.  

FREDAG: Tidig start. Vid Brahehus stannade vi för medhavd fika och kl 12.00 rullade vi in på Riddarholmskajen. Så blev det rundvandring i Gamla Stan och kring Riksdagshus, Rosenbad, Operan o.s.v. samt ett besök på Kungliga Slottet, där en av deltagarna (inte Ted) överraskade med enastående kunskaper om de gamla kungarna och drottningarna. Framåt kvällen kom vi fram till stugan i skärgården, där vi hjälptes åt att frambringa alla afghaners livrätt, Kycklinggryta med ris ... och så TV-fotboll förstås. 

LÖRDAG: Efter gemensam frukost bar det iväg med skärgårdsbåt till Sandhamn, ett litet osannolikt ö-paradis med en alldeles egen atmosfär. Picknick-lunch på högt belägen bergknalle och sedan promenad till badplatsen Troville, där de flesta av killarna (dock icke färdledaren) vågade sig ut i det iskalla vattnet. Den största upplevelsen var förmodligen själva båtresan bland tusentals öar, kobbar och skär. 

SÖNDAG: Egentligen skulle vi denna tag ha åkt till Skansen, men p.g.a. de skyhöga inträdespriserna utan varje form för grupprabatt, fick vi tänka om. Pojkarna hade önskat att få upptäcka Stockholm på egen hand, varför minibussen denna dag körde in till söders höjder för "lösdrift" i fyra timmar. Det mulnade på och därför ändrades programmet på eftermiddagen till att handla om Naturhistoriska Museet och en föreställning, DREAM BIG på Imax-biografen Cosmonova. Mycket uppskattat. Hemfärden via Västerås och Örebro blev lång men trivsam, efter det att solosång, duettsång och allsång utbrutit i bussen, där åtminstone två storsångare utmärkte sig. Samtliga killar fick sedan skjuts hem till sina respektive boenden. 

DREAM BIG hette filmen - TÄNK STORT - och det behöver de ensamkommande och alla vi andra verkligen göra i dessa tider. Över småttiga politiker och deras ännu mindre partistrateger, förbi samvetslösa chefer på Migrationsverket och bortom grymma gränspolisers vidriga människojakt. Senare i veckan kommer vi förmodligen att få hantera ytterligare en sanslös avvisning till dödens Afghanistan - även av ungdomar, som fyra dagar senare skulle ha platsat in i den nya gymnasielagen. 

Men det tar vi sen ... För dagen låter vi solen lysa över ett gäng glada stockholmsfarare och deras utschasade men mycket nöjda chaufför och reseledare.