Valvakan i natt blev till en rejäl nagelbitare där vi uppenbarligen får vänta några dagar till på de slutgiltiga resultaten. I riksdagsvalet står det just nu 143-142 till de rödgrönas fördel, men även om det efter poströster och annat skulle tippa över åt alliansens håll ändrar det inget i sak. Varje regeringsbildning, utan en föregående nedmontering av det otidsenliga blocktänkandet, kommer att misslyckas. [Grafiken från Aftonbladet]

Humanismens och alla flyktingars fiende, Sverigedemokraterna, ökade visserligen med förfärande 4,7 %-enheter men på något sätt känns det ändå som att Sverige idag kan andas ut. Det blev varken de 20, 25 eller 30 % som det under valrörelsens gång spekulerats i. 17,6 % till ett rasistiskt parti med rötter hos farbror Adolf är förvisso illa nog, men inte den generalkatastrof som många av oss oroat oss för. I det avgörande ögonblicket var det nog mången väljare som tvekade och bytte valsedel ...

Ur ett flyktingperspektiv, och nu tänker jag särskilt på den Nya Gymnasielagen, är valresultatet inte heller så illa. Visserligen kan Sverigedemokraterna med invandrardottern Paula Bieler i spetsen nu skrika ännu högre och elakare än tidigare. Vi glömmer inte hennes hånfulla tweet till alla ensamkommande, sekunderna efter det att den nya lagen gått igenom i riksdagen: "Grattis asylmissbrukare, Nu har ni några månader då ni får vara här lagligt. Men den 9 september är det val."  Idag är det den 10 september - det skall bli intressant att se hur Sverigedemokraterna tänker få bort den lagen. 

Det var som bekant fyra partier som såg till att den nya gymnasielagen kom till: S, Mp, V och C. Motståndarna var M, SD, L och KD. Anhängarna av humanitet och medmänsklighet vann en betryggande seger, särskilt som sex ledamöter från två av motståndarpartierna, tre från Liberalerna och tre från Kristdemokraterna, utan att rygga för partipiskan, valde att lyssna till sina samveten. Om vi nu tänker tanken att Sverigedemokraterna - i ett försök att riva upp beslutet - på något sätt skulle lyckas framtvinga en ny omröstning i riksdagen, hur skulle siffrorna bli då? 

I den nya riksdagen har de fyra partier som drev igenom den nya lagen minskat med 0,5 % medan de som kämpade emot har ökat med 3,1 %. Med den nya mandatfördelningen skulle de fyra anständiga partierna därmed kunna påräkna 175 röster, de cyniska och kallhjärtade 174. En snubblande liten marginal. Dock får man väl förutsätta att "avhopparna" från den förra omröstningen står fasta och oomkullrunkeliga, hur mycket Janne och Ebba än skäller och hotar, och därmed skulle Gymnasielagen segla igenom även en andra gång.

Dock kommer det väl aldrig dithän. Lag är lag och det enda som egentligen kan fälla den är naturligtvis Migrationsöverdomstolens yttrande, som vi alla nervöst nu väntar på.