Efter Sovjetunionens fall 1991 gjorde sig en hel rad forna delrepubliker självständiga. Vid ett regeringssammanträde, eller om det var i Utrikesnämnden, samma år bestämde sig Sverige för att erkänna alla dessa nya eller nygamla länder, däribland;

Kazakstan

Kirgizistan

Tadzjikistan

Uzbekistan

Azerbajdzjan

Turkmenistan 

Jag minns hur en ful reporter lurpassade på ministrarna när de kom ut från detta möte, körde upp en mikrofon i ansiktet på dem och ställde ungefär följande fråga:

- Du har just nu varit  med om att erkänna ett antal forna Sovjetrepubliker som självständiga stater. Kan du nämna några av dem?

- Ja, det var Kazakstan och... äähmm Kazakstan och ... var det Georgien, kanske?

- Nej, inte Georgien denna gång, men väl Uzbekistan. Vet du något om detta nya land?

- Äähmm ...

- Hur många som bor där, eller var det ligger någonstans?

- Ja, Asien, alltså ... Men det var så många på en gång ...

Ministern avslöjade vid detta tillfälle både sina egna och regeringens bristfälliga kunskaper och, får man förmoda, avsaknad av engagemang kring frågor som berör områden belägna utanför tullarna.

Tyvärr har man på denna punkt inte bättrat sig. Jag vill påstå, att flertalet av de politiker som har att besluta kring migrationslagstiftning, och som ger instruktioner till Migrationsverket, inte vet vad de talar om. Om de gjorde det, skulle de välja att inte kalla de ensamkommande flyktingarna för AFGHANER. De allra flesta är nämligen inte Afghaner, utan HAZARER, en egen folkgrupp, sedan århundraden förföljd, förtryckt och av den dominerande folkgruppen, PASHTUNERNA, ständigt utsatt för övergrepp och summariska avrättningar. I mitten av 1800-talet lär 65% av alla Hazarer ha utrotats, inte olikt händelserna i Rwanda 1994, då 800.000 Tutsier, män, kvinnor och barn, skoningslöst slaktades av besinningslösa Hutuer. Allt medan världssamfundet tittade på - liksom nu i Afghanistan.

I Afghanistan är det Pashtunerna som bestämmer, som innehar alla viktiga befattningar i alla styrande organ och som ser till att hålla andra folkgrupper, särskilt då Hazarerna, nedtryckta. Det är också bland Pashtunerna som Talibanrörelsen och IS har sin bas och där ständigt nya "krigare" rekryteras.

Att skicka tillbaka ensamkommande Hazarer till det Pashtun- och Talibankontrollerade Afghanistan vore som om vi 1994 skulle ha återförvisat flyende Tutsier till Rwanda. 

Eller som att under 30-talet förvägra desperata tyska läkare, som råkade vara judar, inresetillstånd till Sverige.  

Hoppsan! Det gjorde vi visst ...


Titelbilden föreställer några Hazarbarn på en skolgård i Bamyan-provinsen i Afghanistan, som för första gången får se sig själva på en videokameras lilla visningsruta. (Wikipedia)