Det är inte så svårt att plocka ut världshistoriens tre värsta förbrytare och massmördare. Dessa trenne herrar, Hitler, Stalin och Mao är liksom i en klass för sig, möjligen i konkurrens med Djingis Khan och Pol Pot. Småhandlare som Etiopiens Mengistu, Ugandas Idi Amin, Iraks Saddam Hussein, Chiles Pinochet, Kubas Fidel Castro och Rumäniens Ceaușescu når inte riktigt upp till deras sublima höjder av tyranni, folkmord och totala avsaknad av medmänsklighet. 

Om man i stället skulle fokusera på nuläget - vilka är de absolut värsta politikerna/tyrannerna i vår tid? Känns dessa tre figurer igen? 

Muskelbyggaren i Kreml och Pellejönsen i Vita Huset behöver ingen närmare presentation. Inte heller den något överviktige gossen i mitten. Dessa tre herrar är idag fullt kapabla att ödelägga vår civilisation, om ingen i tid stoppar dem. Men det finns också en rad andra uslingar som gärna bidrar till den processen:  Syriens Bashar al-Assad, Turkiets Erdoğan och Eritreas Isaias Afewerki till exempel ...

Men låt oss nu komma fram till Huvudämnet i denna tankesmedja - den svenska flyktingpolitiken i allmänhet och den cyniska och kärlekslösa behandlingen av afghanska tonårspojkar i synnerhet. Vilka skulle vi med rätta kunna utnämna till Värstingar i detta avseende? 

Ni känner säkert igen dem; den labila Ann Heberlein, den självsäkre Jimmie Åkesson och den med sin uppgift obekväme Fredrik Beijer

Moderaten Ann Heberlein påstås vara Teologie doktor i Etik, samtidigt som hennes författarskap och hennes oförmåga att på ett sakligt sätt debattera flyktingfrågan avslöjar en skrämmande brist på åtminstone moralisk etik. Och teologi skall vi inte tala om ... Vad var det han sa, Jesus Kristus: Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Liknande formuleringar återkommer f.ö. i nästan alla religioner.

Jimmie Åkesson och hans parti kan man lita på. De driver en konsekvent flyktingpolitik, som g¨år ut på att så många som möjligt skall kastas ut. Invandrarna och flyktingarna är roten till all ont. Varje samhällsproblem kan kopplas till förekomsten av dessa oönskade nykomlingar. Alltså skall de bort. Samtidigt vet Jimmie och hans kompisar att utan våra invandrare skulle Sverige stanna. Vi behöver deras arbetsinsatser, deras engagemang och den framåtanda och det entreprenörskap som många av dem står för.

Känner ni igen mannen till höger? På senare tid har han förekommit rätt flitigt i rutan. Han heter Fredrik Beijer och är tillförordnad rättschef på Migrationsverket. Ingen avundsvärd position, kan man tycka. För där får han stå, i inslag efter inslag, och lätt stammande och hackande försöka försvara verkets bedömningar kring  "säkra provinser" i Afghanistan, som alla förstår är nonsens.

Jag har låtit de tre sista porträtten ovan sätta ansikte på tre förfärliga tendenser i vår tid; 

  • Cyniska politiker, med fokus på parti- och blockpolitiska överväganden inför valet 2018.
  • Nationalistiska (läs fascistiska och rasistiska) strömningar, som slår mynt av människors rädsla och okunskap.
  • En segdragen A4-byråkrati, i total avsaknad av empati och humanitet visavi de mest utsatta bland våra medmänniskor.