Häromdagen skrev Nazir Haydarpour‎ på Facebookgruppen Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! en text med ungefär ovanstående innehåll. I den förklarande texten skriver han också (fritt tolkat): 

Trots att Sverige har rikligt med resurser och god ekonomi jämfört med de länder som flyktingarna kommer ifrån, är det svårt att hantera eller stoppa skogsbränderna och folk försöker fly till platser där de känner sig trygga. Så hur kan Sverige hjälpa människor bara på plats där det pågår krig, som är ännu värre än skogsbrand, och hur ska människor kunna stanna i sina hem när bomberna faller och kulorna viner?

Även om det är svårt att i dessa tider skämta om de förfärliga bränderna är Nazirs satir så underfundigt träffsäker att den förtjänar en kommentar. 

Det brinner i Afghanistan och det har det gjort i över 40 år. 

 • 1978  Det afghanska kommunistpartiet tilltvingar sig makten genom en militärkupp.
 • 1979  Landet invaderas av sovjetiska trupper i syfte att stödja kommunistdiktaturen.
 • 1979-1989  Det Aghansk-sovjetiska kriget, där kommunistregimen utmanas av den USA- och Pakistanstödda mujaheddingerillan. Genom CIA utbildas och beväpnas minst 35 000 mujaheddinsoldater.
 • 1994  Talibanrörelsen uppstår - som en motreaktion mot kaos och laglöshet.
 • Inbördeskrig - 10.000 milismän dödade i drabbningar i och runt Kabul.
 • 1996  Talibanerna kommer till makten - som mest kontrollerar de 90 procent av landets yta.  Talibanerna inför islamistiska och landet utvecklas under slutet av 1990-talet till ett tillhåll för militanta islamister, bland annat Usama bin Ladens al-Qaida.
 • 1999  inför FN sanktioner mot Afghanistan.
 • 2001  Talibanregimen låter skjuta sönder två 1 500 år gamla och världsarvsförklarade Buddhastatyer. USA angriper samma år Afghanistan vilket leder till att talibanregimen avsätts. FN:s säkerhetsråd tar initiativ till en fredsbevarande styrka - där Sverige ingår - med syfte att bistå regeringen att upprätthålla lag och ordning samt att återuppbygga landets infrastruktur. 
 • 2000-2003  Den första stora massflykten från Afghanistan till främst grannländerna Iran och Pakistan.
 • 2008  Talibanrörelsen, som gått under under jorden, återkommer och återupptar kampen för ett islamistiskt Afghanistan. 
 • 2014-2015  den andra stora massflykten från Afghanistan och från Iran/Pakistan vidare till Europa av främst unga pojkar, tillhörande de förföljda minoritetsgrupperna.
 • För minoritetsfolken, särskilt Hazarerna, har situationen i alla tider varit svår. 65 procent av dem utrotades i ett folkmord för över 100 år sedan. Hazarer har setts som ett folk som är mindre värda. Under 1990-talet var både talibanstyrkor och regeringstrupper emot hazarerna och såg dem som något som borde utrotas. I flera böcker beskrivs rasistiskt förtryck av hazarer i skolan eller i arbetslivet. Rasismen mot hazarer består dels av utseendemässigt förtryck, då hazarer har ett mer östasiatiskt utseende än andra folkgrupper i Afghanistan, och dels på religiösa olikheter då hazarer är shiiter.
 • 2016-2017 har det i Afghanistan skett flera terrordåd och massmord riktade specifikt mot hazarer, och folkgruppens situation i Afghanistan bedöms som mycket utsatt.

Det är till detta land av blod och död sveriges politiker, migrationsverk och domstolar nu vill skicka unga pojkar. 

Det är som om vi skulle skicka tillbaka dem som nu evakuerats från Kårböle och andra utsatta platser i Hälsingland, Härjedalen, Jämtland och Dalarna, omringade av den förtärande elden, tillbaka in i lågorna.